ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΝΟΥ

Η βοηθητική αυτή λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο στα κινητά

Εμφάνιση άρθων μόνο για συνδεδεμένους χρήστες

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΥΠΑΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έγγραφο προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, μέσω ΠΟΑΣΥ, για τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων σε εμβολιασμένους και μη, Αστυνομικούς που εκτελούν υπηρεσία στα Νοσοκομεία.

 

Κύριε Υπουργέ,

Μετά το πρόβλημα που προέκυψε με τους συναδέλφους μας που υποχρεούνται να υπόκειται σε εργαστηριακό έλεγχο rapid test εντός 48 ωρών πριν την ανάληψη της υπηρεσίας τους ως μάρτυρες, συνοδοί μεταγόμενων ή άλλη θέση στο Δικαστικό Μέγαρο, έχει προκύψει ανάλογο ζήτημα με τους συναδέλφους που απασχολούνται σε φυλάξεις ανηλίκων ή ασθενών στα Νοσοκομεία.

Βάσει της υπ’αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 ΚΥΑ από 18-9-2021 «…οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10, συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας».

Ήδη το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ερμήνευσε την ανωτέρω διάταξη θεωρώντας ότι όσοι Αστυνομικοί εκτελούν υπηρεσία φύλαξης είναι συνοδοί ασθενών και προς εφαρμογή τούτου, απέστειλε έγγραφο στην Ηγεσία της ΓΑΔΘ, ζητώντας τη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων από το αστυνομικό προσωπικό που μεταβαίνει στις εγκαταστάσεις του για ανάληψη υπηρεσίας.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί μέτρα για το γενικό πληθυσμό χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές εργασιακές ομάδες, και δη το αστυνομικό προσωπικό που δραστηριοποιείται σε μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, π.χ. δημόσιες δομές, γήπεδα, νοσοκομεία και δικαστήρια, όπου η εφαρμογή ορισμένων μέτρων προκαλεί δυσλειτουργίες στις Υπηρεσίες. Επιπλέον, η απαίτηση για υποβολή των εμβολιασμένων σε rapid test προξενεί δυσπιστία στους συναδέλφους μας που εμβολιάστηκαν ως μέσο για την ελεύθερη μετακίνησή τους, συμβάλλοντας παράλληλα στο τείχος ανοσίας. Όσον αφορά την διενέργεια PCR test στους ανεμβολίαστους συναδέλφους, η απόφασή αυτή ουσιαστικά τους εξαιρεί εμμέσως από την εκτέλεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, καθότι η Υπηρεσία δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει δωρεάν τον συγκεκριμένο εργαστηριακό έλεγχο. Άλλωστε, είναι ανέφικτο να ζητείται η διενέργεια ενός τεστ που κοστίζει πάνω από 50€ και το αποτέλεσμά του βγαίνει έπειτα από πολύωρη αναμονή. Όπως γνωρίζετε, οι υπηρεσιακές ανάγκες είναι αστάθμητες και πολύ συχνά έκτακτες. Η διαρκής διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων σε όλο το αστυνομικό προσωπικό ανεξαιρέτως, εκτός από ανεφάρμοστη, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην έκδοση της υπηρεσίας.

Η έκδοση αλλεπάλληλων ΚΥΑ, χωρίς να συνεκτιμούνται τα πολυάριθμα καθήκοντα των Αστυνομικών, συχνά οδηγούν σε αντικρουόμενα μέτρα και διαχωρισμό των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων συναδέλφων μας. Το γεγονός ότι δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα υπηρεσιακά κωλύματα, οφείλεται στη φυσική Ηγεσία που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιλύει τα ζητήματα που προκύπτουν εν τη γενέσει τους, με τη συμβολή των Κεντρικών Ιατρείων της ΕΛΑΣ.

Επειδή οι Αστυνομικοί δεν αποτελούν συνοδούς ασθενών αλλά είναι επαγγελματίες που βρίσκονται σε υπηρεσία φύλαξης, θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για όσους εκτελούν καθήκοντα στα νοσοκομειακά ιδρύματα. Είναι αυτονόητο ότι όλοι μας πρέπει να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και οι Αστυνομικοί το πράττουν σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Τώρα ήρθε η σειρά του κράτους να αναλάβει τις ευθύνες του και να εφαρμόσει μέτρα ουσίας, που θα παρέχονται δωρεάν και δεν θα διαχωρίζουν το προσωπικό σε εμβολιασμένους και μη, προκαλώντας δυσλειτουργίες και πόλωση εντός του Σώματος.

  

Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2021

                          

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Αξίζει να δείτε:

loading...

Η ιστοσελίδα eaythes.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Σχετικά