ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΝΟΥ

Η βοηθητική αυτή λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο στα κινητά

Εμφάνιση άρθων μόνο για συνδεδεμένους χρήστες

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΥΠΑΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  

Έγγραφο τον τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, μέσω ΠΟΑΣΥ, με κοινοποίηση στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ, για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου selt-test στους κρατούμενους και την είσοδο των Αστυνομικών και μεταγόμενων κρατουμένων στα δικαστήρια βάσει των νέων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ,

Η διαβίβαση της εισαγγελικής παραγγελίας που διατάσσει την διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test για τους κατηγορούμενους ποινικών υποθέσεων διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων, προκάλεσε αναστάτωση στο αστυνομικό προσωπικό, καθώς είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή της θα προκαλέσει υπηρεσιακά κωλύματα και παροιμιώδεις καθυστερήσεις στις ποινικές διαδικασίες.

Πολλώ δε μάλλον, η απαίτηση για υποβολή όλων των κρατουμένων που θα μεταφέρονται στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε αυτοδιαγνωστικό  έλεγχο στην έδρα των Υπηρεσιών από τις οποίες προέρχονται, θα δημιουργήσει παρανοήσεις και μεγάλο φόρτο στα ήδη υποστελεχωμένα ΑΤ και ΤΑ.

Ήδη έχουν περιέλθει στην Ένωσή μας επιμέρους προβληματισμοί σχετικά με τη διαδικασία, καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί και οριοθετηθεί οι ειδικότερες υπηρεσιακές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι Αστυνομικοί. Ορισμένα καίρια ερωτήματα που πρέπει άμεσα να απαντηθούν είναι:

  • Από πού θα γίνεται η προμήθεια των self-tests και ποιον θα βαραίνει η συγκεκριμένη δαπάνη;
  • Σε περίπτωση που ο κρατούμενος είναι αλλοδαπός και δεν έχει ΑΜΚΑ και κωδικούς Taxisnet, πως θα γίνεται η προμήθεια και η ηλεκτρονική δήλωση του αποτελέσματος του self-test;
  • Σε περίπτωση που ο κρατούμενος δεν έχει εξοικείωση με την τεχνολογία και δε δύναται να δηλώσει ο ίδιος το αποτέλεσμα του ελέγχου, επιβάλλεται να ενεργήσει ο Αστυνομικός, ήτοι να ζητήσει από τον κρατούμενο να του γνωστοποιήσει τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet;
  • Αν ο κρατούμενος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, η δήλωση του αποτελέσματος θα γίνεται από τον υπολογιστή της Υπηρεσίας ή από το προσωπικό κινητό τηλέφωνο του Αστυνομικού;

Οι ερωτήσεις αυτές, είναι ουσιώδεις και επιβάλλεται να απαντηθούν εγγράφως ώστε οι συνάδελφοί μας να είναι υπηρεσιακά θωρακισμένοι και να μην κατηγορηθούν για υπέρβαση εξουσίας και αυθαιρεσία.

Επιπλέον, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η είσοδος των κρατουμένων και των συνοδών Αστυνομικών, από την κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια της μεταγωγής. Από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, είδαμε ουρές και αναμονή έξωθεν των δικαστηρίων. Η μακράς διάρκειας παραμονή των κρατουμένων στο σημείο και η ανάμειξή τους με τους πολίτες αποτελεί υπηρεσιακό ρίσκο και πρέπει να διακοπεί άμεσα.

Επειδή τα νέα μέτρα εμπεριέχουν ασάφειες, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει να τοποθετηθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης προκειμένου να διενεργούνται δωρεάν rapid-tests και να αποφορτιστεί η όλη κατάσταση. Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Υπηρεσιών, η κατοχύρωση της νομιμότητας των υπηρεσιακών ενεργειών και η δημόσια υγεία.

      

Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

                          

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Αξίζει να δείτε:

loading...

Η ιστοσελίδα eaythes.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Σχετικά