Εκτύπωση
Γονική Κατηγορία: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Κατηγορία: Ανακοινώσεις Ε.Α.Υ.ΘΕΣ.

 

 Έγγραφο της ΕΑΥΘ Προς:  1) Τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (μέσω ΠΟΑΣΥ), 2) Τον Υπουργό Εθνικής  Άμυνας κ. Νίκο Δένδια (μέσω ΠΟΑΣΥ), 3) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου (μέσω ΠΟΑΣΥ) με Κοιν.: 1) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας (μέσω ΠΟΑΣΥ), Αντιστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, 2) Διεύθυνση Υγειονομικού Ελληνικής Αστυνομίας (μέσω ΠΟΑΣΥ), 3) Διευθυντή του Κεντρικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Βασίλειο ΤΖΑΛΟΚΩΣΤΑ, 4) Βουλευτές Θεσσαλονίκης με Θέμα:" Ετήσιος Προληπτικός Ιατρικός Έλεγχος του αστυνομικού προσωπικού "

 

     Κύριοι Υπουργοί,

 

     Οι τρεις αιφνίδιοι θάνατοι συναδέλφων μας μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών, έχουν συγκλονίσει και ταυτόχρονα προβληματίσει το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.

    Το γεγονός ότι ως αστυνομικοί επιτελούμε ένα εξαιρετικό στρεσογόνο επάγγελμα είναι γνωστόν τοις πάσι.

    Ταυτόχρονα η υπηρεσιακή αβεβαιότητα, τα άστατα ωράρια, οι πενιχροί μισθοί, η πίεση για ανούσια νούμερα και όχι ουσιαστική αστυνόμευση, οι ασταμάτητες «έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες», δεδομένα λειτουργούν ως επιβαρυντικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν μετριούνται και δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει το μέγεθος που επηρεάζουν τον κάθε αστυνομικό.

    Δυστυχώς παρά τις οποίες προσπάθειες με προκατόχους σας, η θέσπιση προληπτικών ιατρικών εξετάσεων για το αστυνομικό προσωπικό όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες εργασιακές ομάδες σε ετήσια βάση, έπεσε στο κενό. Τα γεγονότα όμως δεν μπορούν να συνεχίζουν να μας αφήνουν απαθείς και ανενεργούς.

    Για το λόγο αυτό καταθέτουμε και θεωρούμε μεγίστης σημασίας την υιοθέτηση της πρότασής μας για ετήσιο ιατρικό έλεγχο του αστυνομικού προσωπικού. Άλλωστε η πρόληψη σώζει ζωές.    

    Προτείνουμε την περιοδική υγειονομική εξέταση των υπηρετούντων αστυνομικών όλων των βαθμίδων.

   Η περιοδική υγειονομική εξέταση θα πραγματοποιείται κάθε δύο έτη για τα στελέχη από την έξοδο από την σχολή έως το 35ο έτος. Κάθε χρόνο από το 35ο έτος έως και την συνταξιοδότηση. Υπεύθυνος για την τήρηση των προβλεπόμενων θα είναι ο εκάστοτε διευθυντής της Διεύθυνσης.

   Οι υγειονομικές εξετάσεις δύναται να πραγματοποιούνται από τους υπηρεσιακούς ιατρούς στις Διευθύνσεις που υπάρχουν οι ανάλογες ειδικότητες. Επίσης μπορούν να πραγματοποιούνται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υπηρεσιακοί ιατροί ή στρατιωτικά νοσοκομεία ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω του φόρτου εργασίας οι εξετάσεις δύναται να πραγματοποιούνται σε δημόσια νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει ουδεμία από τις παραπάνω ιατρικές δομές, οι εξετάσεις δύναται να πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια με την εκάστοτε διεύθυνση να καλύπτει το κόστος των εξετάσεων μέσω δαπάνης.

 

Η περιοδική υγειονομική εξέταση περιλαμβάνει τις παρακάτω εξετάσεις:

α) γενική κλινική εξέταση από παθολόγο

β) ακτινογραφία θώρακος

γ) γενική αίματος

δ) γενική ούρων

ε) σάκχαρο αίματος

στ) λιπιδαιμικός

ζ) οδοντιατρικός έλεγχος

η) οφθαλμολογικός έλεγχος

θ) για τις γυναίκες προβλέπεται το τεστ pap

 

Μετά την συμπλήρωση του 35ου έτους προστίθενται:

α) καρδιολογικός έλεγχος (υπέρηχος καρδιάς, καρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως)

β) αιμοσφαιρίνη κοπράνων

γ) γαστρεντερολογικός έλεγχος από την ηλικία των 40 ετών και άνω

δ) για τις γυναίκες εξέταση μαστού μέσω υπερηχογραφήματος ή μαστογραφίας.

 

   Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αποστέλλονται στους υπηρεσιακούς ιατρούς οι οποίοι θα τα αξιολογούν. Σε περίπτωση τυχόν ιατρικών ευρημάτων θα καλείται μέσω της υπηρεσίας του ο εξεταζόμενος αστυνομικός για περαιτέρω ενέργειες. Οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν την τήρηση των προσωπικών δεδομένων και του ιατρικού απορρήτου.

   Για την ευταξία και την αποφυγή συνωστισμού ορίζεται ως μήνας εξέτασης, ο γενέθλιος μήνας κάθε αστυνομικού. Για τους αστυνομικούς γεννηθέντες τον μήνα Δεκέμβριο η εξέταση θα πραγματοποιείται τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Τους μήνες εξέτασης υποψηφίων για τις αστυνομικές σχολές δύναται οι αστυνομικοί να πραγματοποιούν τις εξετάσεις τον προηγούμενο ή επόμενο μήνα.

    Η εκάστοτε Διεύθυνση τον μήνα Δεκέμβριο και έως την 20 Δεκεμβρίου υποχρεούται να κοινοποιεί στις υγειονομικές υπηρεσίες ονομαστική κατάσταση των στελεχών που πρέπει να πραγματοποιήσουν τον ιατρικό έλεγχο καθώς και τον μήνα για έκαστο αστυνομικό.

   Κατόπιν τούτου οι υγειονομικές υπηρεσίες εκδίδουν ονομαστικές καταστάσεις για κάθε μήνα και καθορίζουν την εβδομάδα διεξαγωγής των εξετάσεων για έκαστο αστυνομικό.

   Η εκάστοτε Διεύθυνση οφείλει σε περίπτωση που περιορίζεται το αξιόμαχο των υπηρεσιών της να διαμορφώνει την εβδομάδα εξέτασης των υπηρετούντων σε αυτή.

   Απαγορεύεται η μετάθεση των ιατρικών εξετάσεων πέραν του προβλεπόμενου μήνα για οποιονδήποτε λόγο.

   Την τελευταία βδομάδα του προηγούμενου μήνα έκαστη Διεύθυνση θα χορηγεί το δελτίο  περιοδικής υγειονομικής εξέτασης στο αστυνομικό προσωπικό.

Η πρόταση συντάχθηκε στα πρότυπα των εξετάσεων που πραγματοποιούνται στον στρατό καθώς και κατόπιν συζητήσεως με επιστημονικό ιατρικό προσωπικό.

 

   Κύριοι Υπουργοί,

 

   Με την θεσμοθέτηση της ως άνω προτάσεως οι αστυνομικοί θα εξετάζονται προληπτικά και τυχόν προβλήματα  θα διαπιστώνονται εγκαίρως χωρίς να θρηνούμε τόσο άδικα και ξαφνικά συναδέλφους μας.

   Ας εφαρμόσουμε και στο αστυνομικό προσωπικό τα λόγια του Ιπποκράτη  «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» και ας προστατεύσουμε την υγεία αυτών που μας προστατεύουν.

Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2023

          

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Η ιστοσελίδα eaythes.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Σχετικά